VISSZA

Lövészet 300m felett

PONTOSSÁG
PRECIZITÁS
MEGBÍZHATÓSÁG

Bemutatkozás, bevezetés a távlövés rejtelmeibe.

 

Szoták Zsolt vagyok. A békéscsabai Viharsarki Sportlövész Egyesületnek vagyok a tagja, vadászok. Célom, hogy népszerűsítsem a sportlövészetet a vadászok körében, hogy lövéseik biztosabbak, pontosabbak legyenek. Sokakban merült fel a kérdés, hogy hogy lehet 300 méternél nagyobb távolságból pontos lövést leadni. Ennek az alapjait szeretném leírni, megvitatni.

Mindenkit óva intek, hogy az így megszerzett tudását nem etikus távolságban lévő vadak elejtésére használja. A vad nem céltábla, nem szabad a vadon gyakorolni, erre való a lőtér. Aki pontosan tud belelőni egy 200-

300 méterre lévő 10 centis körbe az nagyobb eséllyel tud terítékre hozni egy vadászias lőtávolságban lévő vadat.Nem feladatom eldönteni, mi a vadászias lőtávolság. Úgy gondolom, felnőtt, felelősségteljes, döntésképes emberek vagyunk. Mindenki saját erkölcsi normái alapján mérje fel, hogy mi az a távolság, amin belül vadra akar lőni. 

Nem vagyok vérbeli profi, nem vagyok őstehetség. Nem vagyok a téma szakértője, nincs mögöttem speciális iskola. Egyszerűen csak érdekelt, hogy mi kell ahhoz, hogy egyszerű átlagemberként biztonságosan elérjem a hihetetlennek hangzó 300 méteres lövést. 

Szeretném megosztani a tapasztalataimat. Akit érdekel a téma, egyáltalán milyen irányba induljon el.Számos ága van a sportlövészetnek. Én azok közé tartozok, akik nem szeretnek versenyezni. Nekem a gyakorlás ad örömet. Számomra nem az a cél, hogy másokat legyőzzek, hanem a saját eredményeimet tudjam megismételni, vagy felülmúlni. Szeretnék másokat is arra biztatni, hogy menjenek le a lőtérre, tanuljanak, gyakoroljanak. Találják meg azt az ágát a lövészetnek, ami nekik örömet ad.Én szeretek messzire, pontosan lőni.  

A távlövészet alapjairól szeretnék majd pár gondolatot megosztani. Ez nem fér bele egyetlen cikkbe, ezért egy cikksorozatot terveztem írni az alábbi témákból:

 • - Első körben azt kellene tisztázni, hogy mi is kell egyáltalán a 150 méterhez, a 200 méterhez. Mi kell ahhoz, hogy ezt a távot biztonságosan tudjuk lőni.
 • - Mi is a különbség a 200, 300, 400, 600 és az a fölötti lövések között. 
 • - Ha nem lenne semmilyen eszközöm, mi is kellene ahhoz, hogy erre tudjak lőni. Pár szó a puskáról távcsőről lőszerekről.
 • - Milyen kalibert érdemes használni és miért pont azt, illetve mit mire nem érdemes használni.
 • - Egy kis fizika érintőlegesen. Pár alapfogalom (Pl bc érték, gee, stb..) pár szó a ballisztikáról
 • - Gondolatok a megfelelő tartásáról a fegyvernek. Hogy történjen a kitámasztás, elsütés, légzés. Lövés különböző testhelyzetekből. 
 • - Elvárás a fegyvertől. Segédeszközök a pontos lövéshez.
 • - Távcsövek.. MOA, MRAD
 • - Szél, hatás, mérés, becslés. Korrekció számolás.
 • - Miért is pontatlan a puskám?
 • - Ha megy a 300 méter, akkor hogy tovább?