VISSZA

A jó géneket iktatja ki a trófeavadászat

Az impozánsabb külsejű hímek levadászása növelheti egyes fajok kihalásának kockázatát.

A látványos szarvuk vagy sörényük miatt feltűnő hímek öt százalékának levadászása a veszélyeztetett fajok esetében hozzájárulhat egy teljes populáció elpusztításához is. A trófeavadászok kedvelt célpontjai ugyanis általában a legjobb génállománnyal rendelkező állatok.

Biological Sciences című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a feltűnő külsejű hímek általában számos utódot nemzenek, jó génjeik gyorsan terjednek, így a populációk gyorsan alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez. Az a feltételezés, hogy az úgynevezett szelektív vadászat nem fenyegeti az állatpopulációkat, nem állja meg a helyét – mondta el a kutatás vezetője.

Az emberek űzte vadászat különbözik az állatvilág természetes zsákmányejtéstől, hiszen a trófeagyűjtők a nagy testű állatokra, rendszerint a hímekre hajtanak. Az orvvadászok, akik az elefántcsontért gyilkolják az állatokat, szintén a legnagyobb agyarúakat keresik.

Afrikai oroszlán. (Fotó: Shutterstock)
Afrikai oroszlánpár (Fotó: Shutterstock)
Egy számítógépes modellkísérlettel a tudósok megjósolták, milyen hatással jár, ha a hímeket szelektíven, másodlagos nemi jellegzetességeik miatt vadásszák. A kísérletből kiderült, hogy pont azok a gének fognak hiányozni az adott nemzedékben, amelyek a könnyebb alkalmazkodást teszik lehetővé. Ezek hiánya pedig hosszú távon a faj kihalásához is vezethet.

Már régóta folyik a vita folyik a trófeavadászatról, vannak, akik a betiltást követelik, mások szerint viszont jelentős jövedelemforrás. A trófeagyűjtés Fekete-Afrika nagyobb területén legális, mint amekkorát a rezervátumoknak tartanak fenn. A tudósok szerint a korhatáros vadászat részben csökkentené a fajok kihalásának veszélyét. Ha ez megvalósulna, a hímek szaporodhatnának, mielőtt elejtenék őket. Az oroszlánok vadászatát már életkori korlátozás szabályozza.

 

Forrás: hiado.hu

Hozzászólások