VISSZA

Félelemben tartják a vaddisznók a hevesi falut

Feltúrják a közterületeket és bemennek az udvarokba, emiatt a falusiak nem mernek kilépni az utcára Szúcson – tudta meg a TV2 Tények. Van olyan este, amikor egyszerre 15 állat sétálgat az utcákon. Egyelőre nem lehet őket kilőni, mert még azt sem tudják, kihez tartozik a terület.

Az erdőből lehúzódó vadak félelemben tartják az egész falut. Feltúrják a közterületeket és bemennek az udvarokba is. A falubeliek sötétedés után nem is mernek kimenni az utcára.

A faluban azt tapasztalni, hogy a gyerekek félnek. Este is kint vannak, mert hó van, szánkóznának, de nem tudnak, mert már negyed 7 és fél 8 között aktívan itt vannak. Egész kondában járnak”
– mondta a Heves megyei Szúcs község polgármestere a TV2 Tényeknek, és azt is megmutatta a stábnak,
honnan érkeznek mindennap a vaddisznók,
amelyek tavaly jelentek meg először a faluban. A vadak elszaporodtak mostanra. Ma már nem ritka, hogy 12-15 vaddisznó járkál egyszerre a faluban.
Nemcsak az okozza a problémát, hogy a vaddisznók rettegésben tartják az embereket, hanem az is, hogy tönkreteszik a környékbeli legelőket, hiszen a túrások miatt már kaszálni sem lehet. A falu polgármestere, Ország József azt mondta, még segítséget sem tudnak kérni, mert

egy jogi vita miatt nem tudni, hogy kihez tartozik a terület,

így nem kaptak kilövési engedélyt.
Heves megyében a tavalyi vadászati évben 7353 vaddisznót lőttek ki. Idén a vadgazdálkodási terv szerint 4366 vaddisznót kell kilőni.

 

Forrás: origo.hu

Hozzászólások